︎ MAVEO OFFICE


MAVEO GmbH is one of the leading agencies for CGI in Stuttgart, Germany. A modular and sustainable space concept with high-utility value and an organic design language was created. For the redesigning of the office space, a former industrial loft in the city center, a design language was sought that would reflect the company's digital self-perception while maintaining traces from the past. The concept maintains the character of the space by carefully renovating the walls, floors, and ceiling and by adding a modern element. At the same time, only sustainable, regional materials were to be utilized. The implementation was to be carried out by local carpenters and the delivery routes were to be as short as possible.

The studio was to be divided into several areas. The workspace, hallway, and open space were to be separated from each other while maintaining the studio's spaciousness. Access needed to be maintained for the neighbouring studios along the
main facade sharing the main entrance. The client’s wish was a semi-private but open space without separating the room from the kitchen and meeting area. Thus, a multifunctional wall system was created from 84 spruce wood boxes. The multifunctional partition wall consists of prefabricated spruce wood boxes. The four different box types are positioned according to their functionalities.

They either allow light into the studio, offer open shelves, completely closed storage space, or are part of the lighting concept. The box- dimensions are based on standard document file formats. The parametrically generated partition wall twists with a smooth “wave-transition” from straight at start and end to rotated towards its tip as an inviting gesture facing the entrance. Views are analysed to understand perforation and light distribution inside, as well as outside the office space. Not just the visual but structural performance of the overlapping boxes needed to be taken into consideration.

Client:
MAVEO GmbH

Location:
Stuttgart,
Germany

Project Year:
2020

Team:
Martino Hutz
Dominik Kreitmair (MAVEO)
Maximilian Friedmann

Jacek Baczkowski


︎ TRISOUX BAR





The craft-drinking bar Trisoux is located in the center of Glockenbach, a young vibran neighborhood in the heart of Munich. The 160m² bar occupies two levels of a residential building from 1890. On the ground floor is the central bar counter and lounge; in the basement, additional space to extend the bar and host small events. However, the space contains disjointed rooms and obstructed spaces. Therefore the ceiling was chosen as main design area to create an exceptional bar-going experience. Thus the builders’ quartet Ben Bauer, Max Braunmiller, Philipp Fröhlich, and Gustav Grossmann wishes could be fulfilled.  Crowd simulation was used to analyze optimal usage of the floor  area and generate varied atmospheres within the space.

A parametrically derived double curved surface is generated from this data that defines the character of each space and intuitively guides the visitor towards particular experiences. This resultant surface is subdivided into 6400 individual standard spruce wood rods (4,5x4,5 cm) that hang independently from the ceiling. In total, the wooden rods measure 3km and 7.4m³.
Variation in height defines the use and character of each space. High points create public areas for groups to gather while low points invite intimate experiences. Select moments in the form reach down to interact with elements and guests in the space;

grabbing a shelf or reaching for a corner fully envelops the visitor within the form. This variation of space drives distinction in experience from one individual to another. Lights accent the ends of certain rods to reinforce the public or intimate character of each space and to unify the lighting concept within this ceiling surface. The high number of wooden rods and their spacing also reduces sound reverberation in the busy bar. In addition to the wooden ceiling surface, vertical planting elements in each of the three main rooms unify the separated spaces with similar surfaces. The natural plantings contrasts the wood ceiling and restrained materials of floor and ceiling finishes as well as furnishings.


Client:
Trisoux GmbH
http://www.trisoux.com

Location:
Müllerstrasse 41
Munich,
Germany

Area: 160 m²

Project Year:
2017/2018


Team:
Martino Hutz
Anne-Cathrine Preisser

James Park  (Support)


︎ BANANA ICE CREAM SHOP


The clients vision was a vegan ice cream shop using only bananas which are too old for sale but just perfect for icecream. The shop is located in the side wing of Sendliner Tor and a central pedestrian area. However due to its small shopfront pedestrians needed to be attracted and the shop needed to draw attention. The exiting entrance door was replaced with a tree wing door to fully open and to melt interior with exterior.

The existing arched door served as inspiration to use the forced perspective following the principle of Palazzo Spada by Architect Francesco Borromini built in 1635. The forced perspective creates an optical illusion and plays with the customers perception. The cone shaped vault extends from the exiting arched entrance. The other two arches counter and frame the room like one big brush stroke.

The broom finish-texture emphasizes
the vaults and create directionality to become the main unifying design element.
The furniture has a clean, longitudinal layout which divides the space in customer- and serving-area. All vertical surfaces are made out of oak wood. The Counter is movable for the possibility of direct street vending.

Client:
Keep Banana GbR

Location:
Munich,
Germany

Project Year:
2021

Team:
Martino Hutz
Jacek Baczkowski
Maximilian Friedmann

Méline Browarnyj



︎ CAPITASPRING (BIG/CRA)




Text description provided by BIG. CapitaSpring is a 280-meter-tall high-rise oasis that continues the city’s pioneering vertical urbanism with a diverse neighborhood of restaurants, office space, a Citadines serviced residence, and sky gardens from the ground all the way up to the 51st floor. In 2018, the building was accorded Green Mark Platinum & Universal Design GoldPLUS certifications by the Building and Construction Authority of Singapore.  Located at the heart of Singapore’s financial district on the site of a former public car park and a hawker center, the 93,000 m2 mixed-use high-rise is defined by a dynamic interplay of orthogonal lines, lush greenery, and contrasting textures.  At multiple elevations, the vertical elements comprising the building’s exterior are pulled apart to allow glimpses into the green oases blooming from the base, core, and rooftop “sky garden.”

The tower reinforces Singapore’s reputation as a garden city, housing over 80,000 plants, with a Green Plot Ratio of more than 1:1.4 – translating to a total landscaped area of more than 8,300 square meters, equivalent to 140% of its site area. On-street level, CapitaSpring restores a portion of the historically significant Market Street to the public realm by pedestrianizing the stretch and creating an expanded landscaped area which creates new green breathing space in the high-density CBD for the neighboring tenants and passersby. Meandering garden paths create natural entryways into the City Room, an 18-meter-high generous open space at the foot of the tower that creates shelter from the tropical sunlight and showers and welcomes tenants into separate lobbies for the offices and residences, as well as shoppers and diners into the food center within the tower’s podium.

The iconic Market Street Hawker Center is recreated on the building’s second and third floors with 56 food stalls – solidifying the location as the beating heart of the city’s culinary experience, and the role it plays in maintaining local culture and community.


MHA worked between 2018-2022 on Capitaspring in the CA phase in Copenhagen and in Munich. As project leader and consultant our responsibility was to coordinate all design related matters throughout the construction process. This included design refinement, to match technical requirements, product and detail-design, coordinating with the client & contractors as well as material selection and multiple site and factory visits in Singapore, Denmark and China.

Client:
Capitaland

Architect:
BIG (Bjarke Ingels Group) with CRA (Carlo Ratti Architects)

MHA:
Project Lead & Consultant

Location:
Singapore

Photos: 
Finbarr Fallon

Project Completion:
2022

Note:
All material displayed is property to BIG/CRA. Presented with their kind permission.

Full Project & Credits:
BIG | Bjarke Ingels Group  


︎ SCHOOL EXTENSION


The proposal for the school extension for Viticulture and Pomology in Klosterneuburg, Austria connects the old history of the institution with the tradition of viticulture. The design aims to create a contemporary landmark in the urban context, while simultaneously initiating an architectural dialogue between its existing counterparts.
The building is organized in three wings, each defined by the axis of the site boundary. Parallel to the main street, the ‘public wing’ connects all publicly accessible programs; the main entrance and the shop and seminary rooms on the first floor. During public events, the open layout provides spatial flexibility, as well as additional social qualities.

Adjacent to the existing building, the sports venue with its allocated rooms creates a direct connection between the old and new institutes. The south facing wing is partially underground, hence calmer, ideal for allocating additional storage, office space, and research labs. All three wings are connected through an atrium, which serves as a central circulation core and a vibrant meeting place. At the rooftop we located various greenhouses, raised planters, in addition to the living-roof-vegetation, forming a lush and harmonious roofscape. The rooftop provides not only educational value, but also offers a retreat for students, teachers, and visitors throughout the year. 

Glulam beams and columns used as the main structural components ensure a sustainable and long-lasting intervention. The façade contains a playful variation of prefabricated, concave shaped elements, which span between the main structural columns in different perforations and densities. The curved shape of each ‘pocket’ provides room for vines to grow vertically along the façade, while also creating a protective threshold with a small façade build-up. The vines in combination with the wooden slats add to the natural combination of materials with a different appearance throughout the seasons. The facade concept acts as a canvas for nature to thrive on, re-establishing the connection between winemaking and flora in an urbanized setting.

Competition

Location:
Kloster Neuburg,
Austria

Area:
4050 m²

Project Year:
2022

Team:
Martino Hutz
Jacek Baczowki

Andras Peter Domokos